De eenvoudige en goedkope doe-het-zelf-methode om de ovendeur met dubbel glas te reinigen
Hoewel we vaak de ovenruimte reinigen en goed opletten op alles dat van de kookplaten en tussen de knoppen druppelt, is het na verloop van tijd onvermijdelijk dat er zich een laag vuil vormt in de zeer dunne ruimte tussen de twee glazen platen van de ovendeur zelf. Dit vuil is niet alleen onhygiënisch, het is ook zeer onhandig omdat je zo gedwongen wordt om elke keer de ovendeur te openen terwijl je bakt, wat zeker niet ideaal is voor gerechten met gist maar ook voor andere gerechten.
Het reinigen ervan is geen snelle procedure, maar het is ook niet onmogelijk: je moet zorgvuldig de deur demonteren en de twee glazen platen scheiden om de doe-het-zelf mengsels (met Marseillezeep, of zuiveringszout en azijn) aan te brengen zodat het glas weer kan glanzen.
1. Open eerst de deur en bekijk hem: sommige hebben schroeven aan de binnenkant, andere aan de zijkanten. Je moet uitzoeken wat voor soort schroevendraaier je nodig hebt om hem te openen
2. Als de glazen platen gescheiden kunnen worden zonder de hele deur te verwijderen, doe dit dan door hem voorzichtig los te schroeven en de twee delen altijd bij elkaar te houden totdat je alle schroeven hebt verwijderd
Bewaar de schroeven op een plaats waar ze niet per ongeluk kunnen vallen en kwijtraken
3. Sommige ovens hebben glazen platen die aan de bovenkant gescheiden zijn en niet altijd volledig uitneembaar zijn. Het is in ieder geval een goed idee om een doos of andere steun er bij te houden om te voorkomen dat de deur naar beneden valt
Dit zijn eenvoudige stappen, maar je moet altijd uiterst voorzichtig zijn en voorzichtig met de onderdelen van de oven omgaan.
4. Nadat je de positie van de deur hebt vastgezet en gecontroleerd hebt hoe ver je de glazen platen kunt scheiden (of uittrekken), reinig ze dan zorgvuldig
Je kunt een mengsel van azijn en zuiveringszout met een paar druppels afwasmiddel er zachtjes op wrijven met een spons, een half uur of langer laten inwerken voordat je het meerdere keren grondig afspoelt met een vochtige doek. Als het vuil hardnekkig is, bestrijk dan de vloer met krantenpapier of oude doeken en laat de pasta van zuiveringszout en azijn een nacht staan voordat je het afspoelt.
Als alternatief kan je ook Marseillezeep verdund in water gebruiken, zorgvuldig schoonmaken en vervolgens afnemen met een papieren servet (of een zeer schone doek) gedrenkt in azijn om eventuele vettige resten te verwijderen die na het gebruik van de zeep achterblijven.
Deze mengsels worden ook gebruikt om roosters en bakplaten te reinigen.
Hier vind je de video voor meer informatie.
Als je oven daarentegen een deur heeft die niet kan worden gedemonteerd zoals hierboven te zien is, is het misschien handig om deze andere video te bekijken: het is een oven waarvan de deur volledig moet worden verwijderd en gedemonteerd om de glazen platen van elkaar te scheiden en ze eenvoudig te reinigen.
Probeer deze methode als je ook de ovenruimte grondig moet reinigen.