Wil je dat keukengerei en huishoudelijke apparatuur langer meegaan? Ontdek 10 gewoontes die je in de keuken moet vermijden
Al de tijd die je aan het bereiden van voedsel en het schoonmaken van de keuken besteedt, maak je onvermijdelijk gebruik van een aantal gewoontes bij het uitvoeren van de verschillende taken: van het keukengerei dat je gebruikt tot de manier waarop je de huishoudelijke apparatuur gebruikt en de middelen die je gebruiken om schoon te maken, is het mogelijk dat je onbewust enkele fouten maakt, niet wetende dat je andere materialen moet gebruiken of op andere manieren moet handelen om elk voorwerp langer te bewaren.
De rommel in de messenlade is niet alleen onpraktisch, maar kan bijvoorbeeld ook de messen beschadigen, en ook het koken van sommig voedsel in pannen met anti-aanbaklaag zou te vermijden zijn. Ontdek enkele veel voorkomende gewoontes in de keuken die moeten worden gecorrigeerd.
Houten pollepels in de vaatwasser
Sommige mensen doen houten pollepels ook in de vaatwasser om op te schieten, maar dat verkort hun levensduur aanzienlijk. De hoge temperaturen van de vaatwasser beschadigen ze, waardoor soms zelfs zichtbare barsten ontstaan. Je kan ze beter met de hand wassen.
Bovendien moeten ze regelmatig worden vervangen of grondig gereinigd: als je wilt weten hoe vuil ze zijn, kun je ze gedurende tien of twintig minuten in een glas kokend water dompelen en zien hoeveel vuil er aan de oppervlakte komt. In dat geval kun je azijn en baking soda, of ook citroensap gebruiken om te proberen ze grondig schoon te maken.
De blender met warm voedsel gebruiken
Het is altijd de moeite waard om een staafmixer te hebben, waarmee ook warm voedsel kan worden gemengd, in plaats van de bereidingen op hoge temperatuur in traditionele blenders te gieten, met het risico dat door de hitte, stoom en dus druk in het glas ontstaat, met alle riskante gevolgen van dien.
De messen niet netjes houden
De lades vol keukengerei opgeruimd houden is niet gemakkelijk wanneer je veel voorwerpen en weinig plaats hebt, maar voor de messen moet je altijd bijzondere aandacht hebben: gebruik daarom beschermhoezen, plaats ze in een blok, of hang ze aan magnetische strips. Er zijn ook platte blokken die in de lades kunnen worden gelegd om te voorkomen dat de messen elkaar raken en zo voortijdig worden beschadigd en hun scherpte verliezen.
Op glazen snijplanken snijden
Glazen snijplanken zijn heel mooi, maar ze moeten meer worden gebruikt om te serveren dan om er met messen op te snijden: ook voortdurend contact met glas kan de messen beschadigen.
Keukenkastjes schoonmaken met bleekmiddel
Wanneer je meubels wilt ontvetten die vuil zijn geworden door alle kookdampen, is het beter geen bleekmiddel te gebruiken dat de afwerking op een zeer duidelijke manier beschadigt. Je moet ook voorzichtig zijn met het gebruiken van azijn, vooral op meubels met een gewaxte afwerking.
Rauw vlees wassen
Er zijn mensen die denken dat door rauw vlees onder stromend water te wassen bacteriën worden verwijderd: dat is niet waar, en inderdaad betekent dit dat resten van rauw vlees in de gootsteen en in de afvoer worden verspreid, waardoor de kans op besmetting door bacteriën toeneemt.
Zure voedingsmiddelen koken in pannen met anti-aanbaklaag
Het koken van voedsel zoals tomaten, dat zuur is, in pannen met anti-aanbaklaag betekent een verkorting van de levensduur van die pannen, omdat het de anti-aanbaklaag aantast. Het is beter om metalen pannen of pannen met een keramische laag te gebruiken.
Aardappelschillen door de afvoerplug laten spoelen
Als je aardappelen schilt, moet je de schillen bij het vuilnis of op de composthoop gooien, want ook als je ze door de afvoerplug drukt, kunnen ze een verstopping veroorzaken vanwege het zetmeel. Schillen van artisjokken of wortels, die vezelig zijn, mogen evenmin in de afvoer.
Deze tips zijn zeker de moeite waard, vind je ook niet?