7 kooktrucs die online worden aangeraden en echt werken: ontdek welke dat zijn
Al jaren circuleren er op internet vele nuttige tips die in de keuken kunnen worden gebruikt, echte trucs die kleine tegenslagen voorkomen of de bereiding van voedsel vergemakkelijken door de handelingen die je over het algemeen irriteren en je tijd verspillen, sneller te laten verlopen. Ze zijn echter niet altijd echt doeltreffend.
Hieronder vind je enkele van de bekendste tips: enkele trucs uit grootmoeders tijd en andere bevindingen die, als je ze nog niet kent, het proberen waard zijn en misschien wel hèt geheime wapen van je ervaring in de keuken zullen worden.
Bewaar verse kruiden door ze in olie in te vriezen
Als je het hele jaar door verse kruidenblaadjes klaar wilt hebben voor gebruik, kun je ze een beetje versnipperen en in ijsblokjesbakjes doen, en vervolgens elk vakje vullen met EVO olijfolie. Gebruik geen andere soorten olie die meer geraffineerd en vloeibaar zijn, want vele daarvan bevriezen niet. Met olie van goede kwaliteit zullen de kruiden echter alle smaak en geur behouden als waneer ze net geplukt zijn.
Vermijd de verkleuring van appels
Wanneer je een nagerecht moet bereiden waarvoor je appels in schijfjes of blokjes moet snijden, snij ze dan in plakjes en besprenkel ze vervolgens met een beetje citroensap, niet te veel maar genoeg om ze helemaal te bedekken, zodat ze niet bruin worden. Er wordt ook gezegd dat kaneel of weken in water met een beetje zout ook kan werken.
Houd basilicum en peterselie vers met een plastic zak
Als je wel eens verse kruiden koopt, vooral takjes basilicum, peterselie, selderijstengels en groenten met gelijksoortige bladeren, schik ze dan alsof het bloemen zijn in een vaas, en sluit ze af met een plastic zak die met een elastiekje aan de rand van de vaas is bevestigd (glazen, potten, enz. zijn ook prima), zodat je een miniserre creëert. Ze blijven dagenlang vers, zodat je ze langer kunt gebruiken.
Voorkomen dat ijs hard wordt in de vriezer
Heb je wel eens plotseling zin in ijs, maar heb je geen tijd om de verpakking lang genoeg buiten de vriezer te laten staan om het zacht te laten worden? Door de potjes of bakjes in een luchtdichte plastic zak te doen voordat je ze in de vriezer zet, kan helpen. Elke keer dat je ze eruit haalt zal het ijs veel zachter zijn.
Pel de knoflook snel
Als je meerdere teentjes knoflook nodig hebt en geen tijd hebt om ze een voor een te pellen, doe ze dan in een glazen pot, sluit het deksel en schud 30 seconden, zoals je met cocktails doet, en klaar ben je.
Fruit in plaats van ijsblokjes om wijn of cocktails op te frissen
IJsblokjes die smelten en de wijn verdunnen is niet fijn, maar bevroren fruit werkt geweldig! Dus als je een etentje of feestje hebt georganiseerd, vries dan eerst wat druiven in, eventueel ook verschillende soorten, en ze zullen het leuke en nuttige hulpmiddel zijn voor het verfrissen van drankjes in plaats van ijsblokjes.
Gemakkelijk eieren pellen
Als je hardgekookte eieren gaat koken, zet dan ook een kom klaar met ijs, of in ieder geval zeer koud water. Zodra de eieren klaar zijn, dompel je ze in de schaal en laat je ze tien minuten afkoelen, de eierschaal laat dan gemakkelijk los.
Ken je nog andere succesvolle trucs?