Courgetterolletjes in de oven: het lichte en snelle gerecht dat de zomer op tafel brengt

door Natasja

17 Juli 2021

Courgetterolletjes in de oven: het lichte en snelle gerecht dat de zomer op tafel brengt
Advertisement

Hoe lekker je eten ook vindt, met de warme zomerdagen geef je vast altijd de voorkeur aan lichtere versies van je lievelingsgerechten. Gerechten die snel te bereiden zijn, lekker en niet te zwaar zijn, zijn de beste bondgenoten van de zomer, en als ze ook nog caloriearm zijn, des te beter.

Wanneer je even snel een lunch wilt voorbereiden, dat fris en licht is, kun je courgetterolletjes  maken die je in de oven moet bakken: ze zijn gemakkelijk, snel en lekker, en je kunnen ze aanpassen met originele vullingen en kruiden, afhankelijk van wat je lekker vindt.

Cucina Geek/YouTube

Cucina Geek/YouTube

De ingrediënten die nodig zijn om de oven courgetterolletjes te maken zijn:

  •     4 courgettes
  • 200 gram mozzarella (ook lactosevrij) in stukjes gesneden
  • 400 gram in stukken gesneden tomaten, of ook cherrytomaten of andere kleine tomaten in tweeën of partjes gesneden
  • 750 gram ricotta van de koe (maar ook zonder lactose is het prima)
  • 70 gram verse spinazieblaadjes
  • 80 gram geraspte Parmezaanse kaas (laat wat over voor de finishing touch)
  • Een halve ui (van de soort die je verkiest)
  • Extra olijfolie van eerste persing naar smaak
  • 1 teentje knoflook
  • 1 Ei
  • Verse basilicum en oregano naar smaak
  • Zout en peper naar smaak


Hoe bereid je de courgetterolletjes in de oven

    1. Was de courgettes en snijd ze in lange, brede plakken, zo dun mogelijk (gebruik een mandoline)
    2. Bestrooi elk plakje met zout en leg ze in een vergiet op een bord; laat ze 10 minuten staan
    3. Snipper intussen de ui als voor het fruiten en fruit hem samen met het teentje knoflook in een pan (je kunt hem heel laten en gepocheerd gebruiken als je een delicatere smaak wilt, plet hem of hak hem fijn als je liever een wat sterkere smaak hebt)
    4. Snijd de tomaten in partjes/plakjes
    5. Wanneer de ui en de knoflook goudbruin zijn, verwijder de knoflook (als je die niet hebt fijngehakt) en voeg de fijngehakte tomaten toe, en roer tot de saus wat dikker wordt. Als je niet van het velletje op de tomaten houdt, kun je ze eerst een paar seconden in water blancheren en ontvellen, of je kunt alles fijnhakken zodra de saus gestold is
    6. Doe de ricotta in een kom en bewerk het met een vork (of ook met een garde op zeer lage snelheid) tot hij romig is.
    7. Hak de spinazie, basilicum en oregano fijn en voeg ze aan de ricotta toe
    8. Rasp de parmezaanse kaas en voeg deze toe aan de room (laat een beetje apart voor de laatste besprenkeling)
    9. Klop een ei los en voeg deze ook toe aan de ricottacrème, samen met de helft van de gesneden mozzarella, en meng krachtig om een gelijkmatige crème te maken
    Je kunt de stappen 6-9 ook samen doen, door alle ingrediënten in een kom te doen en ze met een elektrische garde te bewerken of door alles in een blender te doen (dit gaat veel sneller!).
    10. Neem een ovenvaste schaal, besprenkel de bodem met twee eetlepels tomatensaus
    11. Neem de courgetteplakken (waar je het zout hebt afgespoeld) en leg op elk een lepel ricottacrème en een lepel tomatensaus, rol ze vervolgens op zichzelf tot vele rolletjes
    12. Vul de hele ovenschaal met de rolletjes die naast elkaar in een rij worden gelegd
    13. Bestrijk ze met de overgebleven saus
    14. Bestrooi ze met de overgebleven blokjes mozzarella en de apart gehouden parmezaanse kaas
    15. Bak ze 45 minuten in de oven op ongeveer 180 graden: de kazen zullen een smakelijk goudkleurig korstje vormen

Je kunt ze warm eten, maar ze zijn ook lekker als ze afgekoeld zijn! Voor meer informatie, bekijk deze video: https://www.youtube.com/watch?v=mwa1JkuQCrU

Advertisement