Geen rommelige keuken meer: ontdek de juiste voorwerpen en doe-het-zelf projecten voor een opgeruimde keuken
Wanneer keukengerei en verpakkingen van verschillende voedingsmiddelen zich in de keuken beginnen op te stapelen, duurt het niet lang of er ontstaat een rommeltje, waardoor het moeilijker wordt de ruimte te gebruiken voor zijn primaire doel: het wordt steeds moeilijker om je rond het gasfornuis te bewegen, te vinden wat je nodig hebt, een plank vrij te maken om ruimte te creëren en vervolgens een plaats te vinden om alles wat in de weg staat, op te bergen.
Dit brengt je ertoe de hele keuken een beetje te reorganiseren en de beste oplossingen te bedenken om orde te scheppen en de beschikbare ruimte optimaal te benutten.
Voeg haken toe aan een houten snijplank en bevestig die aan de onderkant van een keukenkastje, zo heb je een functionele en mooie pollepelhouder.
Naast het gasfornuis heb je altijd een pollepelhouder nodig, en dat zijn vaak langwerpige elementen. Met zo'n element kun je verschillende pollepels tegelijk goed omhoog en netjes op hun plaats houden.
Als er potjes zijn die je vaak nodig hebt en dus altijd op de planken staan, verzamel ze dan in een bakje in plaats van ze allemaal op een rij langs de muur te zetten; dat geeft een nettere indruk en het zal gemakkelijker zijn om alles te verplaatsen als dat nodig is.
Ook zonder dienblad kan je een oude bakplaat gebruiken en er eventueel ook pollepelhouders in zetten.
Ook in kasten en keukenkastjes heb je altijd gebrek aan ruimte: als serviesgoed of voedselverpakkingen op elkaar worden gestapeld, ontstaan er precair gebalanceerde stapels, dus is het beter om planken in te voegen of steunen te gebruiken om glazen ondersteboven op te hangen!
De draaiplateaus of de plateaus met 2 niveaus zijn zeer handig, zowel in kasten als op de tafel of op een aanrecht.
Hier maakten draaiplateaus het veel eenvoudiger om kruiden en andere smaakversterkers en levensmiddelen in de kasten te vinden.
Voor specerijen of andere soortgelijke potjes zijn er ook speciale haken die aan de binnenkant van kastdeuren kunnen worden bevestigd.
Tijdschriftenhouders: ze zijn handig om deksels, snijplanken of voedselhouders in kasten op te ruimen, maar ook om pannen en steelpannen goed gescheiden te houden! En ook alle andere metalen manden en rekjes zijn belangrijke hulpmiddelen om de binnenkant van de kast te benutten, of eventueel de ruimte onder de gootsteen.
Ook in de koelkast zou het beter zijn om elk soort voedsel in een eigen bakje te doen zodat je ze kunt stapelen en te ordenen, maar ook om zo goed mogelijk te bewaren. Gebruik dus glazen en plastic bakken, maar ook manden en zakken voor alles wat niet gesloten hoeft te blijven.
Zie hoe gemakkelijk het wordt om alles terug te vinden, en stel je ook eens voor hoe je vlekken van vloeistoffen of bedorven voedsel, dat van schap naar schap druipt, kunt beperken.
Bij het kiezen van voedselhouders, ook voor droge voedingsmiddelen, meel, suiker, granen, enz., is het het beste vierkante of rechthoekige te kiezen, die nemen minder ruimte in beslag en zijn gemakkelijker te stapelen.
Voor dienbladen en snijplanken, gebruik de deurtjes.... Als ze niet te zwaar zijn.
En houd ze in ieder geval goed gescheiden en gemakkelijk te pakken of op te bergen.
Als je niet de juiste houders koopt, kun je ze zelf maken met uitschuifbare roedes.
Aan welke voorwerpen geef je de voorkeur om de keuken op te ruimen?