Koude koffietaart: een fris en heerlijk nagerecht dat niet in de oven gebakken hoeft te worden
Met de zomer en de stijging van de temperaturen groeit het verlangen naar verse en lekkere tussendoortjes: een koud gebakje is altijd verleidelijk, en aangezien tijd doorbrengen in de keuken of met de oven aan een zeer onaantrekkelijk vooruitzicht is, krijgt het bereiden van een gebakje dat niet gebakken hoeft te worden vast je voorkeur.
Hieronder staat een recept voor een heerlijke koffietaart die niet hoeft te worden gebakken en geen vislijm bevat. Deze glutenvrije cake is gemakkelijk te maken en heeft een onweerstaanbare bitterkoekjescrumble om hem nog verleidelijker te maken. Lees verder om te weten te komen hoe je hem moet maken.
Le ricette di Mary Zero glutine 100% Bontà/Youtube
Deze ingrediënten heb je nodig om de koude koffietaart te bereiden:
- 300 g Digestive-koekjes (je kunt ook andere droge koekjes proberen);
- 150 g boter;
- 100 g droge bitterkoekjes;
- 50 g koffiechocoladeflinters (of als alternatief chocoladedruppels, bij voorkeur pure chocolade);
- 250 ml verse slagroom;
- 350 g mascarponekaas;
- 100 g poedersuiker;
- 60 gram koffie.
Hoe maak je de koude koffietaart:
1. Begin met de voorbereiding van de taartbodem: het is een koekjes- en boterbodem, zoals die van cheesecakes. Verkruimel de koekjes die je samen met de bitterkoekjes hebt gekozen, en meng ze met de zachte boter (beter op kamertemperatuur dan helemaal gesmolten).
2. Voeg de chocoladeschilfers of -druppels toe en verdeel ze goed door het mengsel; kneed het tot het soepel is.
3. Neem 2/3 van dit deeg en spreid het uit over de bodem van een met bakpapier beklede bakvorm. Het zal handger zijn om een bakvorm met een scharnier te gebruiken.
4. Laat enkele uren in de koelkast staan, en bewaar de rest van de verkruimelde koekjes met boter in de koelkast.
5. Bereid intussen de koffie, die volledig moet afkoelen alvorens te worden gebruikt in de vulling.
6. Zorg nu voor de vulling: klop in een kom de mascarpone samen met de poedersuiker met een elektrische garde (je kunt ook een planeetmenger gebruiken) tot het mengsel glad en luchtig is.
7. Roer de goed gekoelde (ongezoete) koffie erdoor, nog steeds met de garde - eventueel op een lagere snelheid.
8. Klop in een andere koude kom de slagroom stijf.
9. Schep de room met een spatel door het mascarponemengsel. Schep de room in het mengsel, met ronddraaiende bewegingen van boven naar beneden, zodat het mengsel schuimig blijft.
10. Giet de vulling op de taartvorm, goed nivellerend met de spatel.
11. Strooi op de bovenste laag het mengsel van koekkruimels en boter dat je opzij had gelegd.
12. Zet het in de koelkast en na 4 of 5 uur kun je van je cake genieten.
Als je wilt, kun je ook de hele koekjesbodem op de bodem van de taart gebruiken en de bovenkant versieren met een laagje ongezoete cacao, of met verkruimelde koekjes, pure chocoladeschilfers of -krullen, of eventueel met chocolade bedekte koffiebonen!
Voor meer informatie, klik hier: https://www.youtube.com/watch?v=k5mV6QrSXnE