Heb je overrijpe bananen in huis? Je kunt ze gebruiken om heerlijke koekjes te maken
Het gebeurt nogal eens dat je het fruit dat je in huis hebt niet snel genoeg opeet, en als het bedorven is, is het altijd zonde om het weg te gooien. Maar als het overrijpe bananen betreft, die je gewoon niet meer wilt eten, zijn er verschillende manieren om het zachte, enigszins donkere vruchtvlees te gebruiken om heerlijke gerechten te maken. Een van de populairste is bananenbrood, een soort plumcake, maar de vrucht is ook lekker als hoofdingrediënt in lekkere koekjes.
Door het recept voor Amerikaanse cookies te volgen en de hoeveelheden een beetje aan te passen om ruimte te maken voor bananen in het deeg, kun je onweerstaanbaar smakende, heerlijk ruikende koekjes maken die perfect zijn om de plotselinge trek in zoetigheid te bevredigen!
De basisingrediënten:
- twee rijpe bananen (drie als ze klein zijn)
- 250 gram boter
- 200 gram suiker (bij voorkeur bruine suiker) of 2-3 eetlepels honing
- 1 ei (op kamertemperatuur)
- 1 theelepel baking soda. Sommige mensen gebruiken een halve theelepel baking soda en een halve theelepel bakpoeder.
- 120 gram zachte tarwemeel
- een snuifje zout
Als je vervolgens smaken en aroma's wilt toevoegen, kun je kiezen (of misschien zelfs sommige van de ingrediënten combineren) tussen:
- een halve theelepel kaneelpoeder
- een halve theelepel nootmuskaat (je kunt ook een beetje raspen)
- een snufje kruidnagelpoeder
- noten: walnoten, pecannoten, hazelnoten of amandelen zijn allemaal opties die goed passen bij deze bananenkoekjes, en de hoeveelheid is aan jou. Het belangrijkste is dat ze grof gehakt zijn.
- Chocoladedruppels: pure chocolade is het lekkerst, ongeveer 40 gram (maar als je wilt overdrijven...)
- Krenten, of ook gedroogde bosbessen: altijd ongeveer 40 gram, ten minste een half uur van tevoren in water geweekt.
- Pindakaas: 130 gram. Als je pindakaas gebruikt, kun je de boter vervangen door pindakaas, eventueel met een beetje pindaolie voor een kneedbaarder deeg. Over het algemeen kunnen degenen die pindakaas gebruiken (zonder koemelkboter te gebruiken) ook het ei weglaten, waardoor dit recept ook geschikt is voor veganisten!
- Vanille-extract (een theelepel) of een zakje vanilline, of de zaadjes van een vanillestokje.
- Zoute karamelglazuur om te bedekken.
Hoe bereid je de koekjes
- Zet de oven op 180°.
- Klop het ei los en voeg de suiker toe, emulgeer het mengsel met een garde tot het zo glad en luchtig mogelijk is.
- Voeg de zachte boter (op kamertemperatuur, niet vloeibaar) toe en roer alles door elkaar tot een compacte crème ontstaat.
- Pureer de bananen apart met een vork in een kom, voeg de baking soda (en/of bakpoeder) toe, roer en laat twee minuten staan, zodat de baking soda reageert met de suikers in de banaan. Als je honing gebruikt, voeg die dan in deze stap aan de banaan toe. Hetzelfde als je olie gebruikt in plaats van boter.
- Doe het ei- en botermengsel bij het bananenmengsel, met behulp van een spatel of een garde met deeghaken.
- Voeg de droge ingrediënten toe: meel en specerijen (inclusief vanille) als je die gebruikt. Als je pindakaas hebt gebruikt, voegt die nu toe en meng alles met een spatel.
- Als je ook gedroogd fruit of chocoladedruppels wilt gebruiken, voeg die dan als laatste aan het deeg toe en verdeel ze goed.
- Je kunt het deeg een half uur of een uur laten rusten, maar dit is niet strikt noodzakelijk.
- Bekleed een koekjesbakplaat met bakpapier en schep het deeg met de lepel erop, goed uit elkaar. Het zal de neiging hebben plat te worden en veel uit te spreiden tijdens het bakken.
- Bak gedurende 10-13 minuten, tot de koekjes goudbruin zijn.
- Laat ze na het uitnemen nog even opstijven op de bakplaat en laat ze dan goed afkoelen op een rooster. Als je ze wilt decoreren met wat gezouten karamelglazuur, dan moet dat nu!
Deze koekjes zijn vrij zacht en geurig en hebben de neiging nogal zoet te zijn, dus je kunt ze aanpassen door de hoeveelheid suiker of honing te verminderen, vooral als je ingrediënten zoals chocoladedruppels gebruikt. Kortom, er is genoeg om mee te experimenteren: overrijpe bananen zullen geen probleem meer zijn!