Eenvoudige en heerlijke appelbeignets: wij laten je zien hoe je ze in slechts een paar minuten maakt!
Gefrituurde gebakjes zijn echt heerlijk, het soort dat op elk moment van het jaar kan worden gegeten en waarschijnlijk nog liever in de winter, wanneer je misschien meer zin hebt om veel verschillende soorten gebak te maken. Onder de duizenden recepten die je kunt uitproberen, is er één dat echt snel en gemakkelijk is, een triomf van eenvoudige smaken die je vervolgens kunt verrijken zoals je wilt.
Dit zijn ronde beignets gemaakt met appels, rozijnen en yoghurt. Vanaf het moment dat je begint met het bereiden van de ingrediënten tot het moment dat je ze uit de olie haalt, duurt het maar een paar minuten, en dan moet je alleen nog geduldig genoeg zijn om te wachten tot ze afgekoeld zijn!
Ingrediënten voor de appelbeignets
- 1 appel (de soort mag je keizen, denk aan een gewicht van ongeveer 250-300 gram)
- 300 gram 00 meel
- een potje yoghurt (125 gram). Je kunt een volle witte yoghurt gebruiken, Griekse of ook met vanillesmaak
- twee of drie eetlepels rozijnen (je kunt ze ook weglaten als je er niet van houdt)
- 1 ei
- 70 gram suiker (witte of rietsuiker)
- de zaadjes van een vanillestokje, of een zakje vanilline of een snufje vanille-extract (je kunt dit ook weglaten als je het niet in huis hebt of niet van de geur van vanille houdt)
- een half zakje bakpoeder
- 2 eetlepels arachideolie
- een snufje zout
- kaneel (naar smaak, kan ook weggelaten worden)
- poedersuiker voor garnering
Bereiding van de appelbeignets
1. Week de rozijnen in een beetje water (twee eetlepels is ongeveer 60 gram, en voor die hoeveelheid heb je 250 ml water nodig).
2. Emulgeer in een kom het hele ei en voeg dan de suiker toe, kloppend tot een schuimige massa.
3. Voeg het snufje zout en de yoghurt toe en roer voorzichtig met een garde of spatel.
4. Voeg de twee eetlepels plantaardige olie toe en meng goed.
5. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg ze al roerend met een garde toe aan het mengsel, zodat ze langzaam worden opgenomen. Probeer geen klontjes te maken en wanneer het mengsel wat consistenter wordt, roer dan verder met een spatel, of als je wilt met de hand. Uiteraard kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
6. Dek af met huishoudfolie en laat rusten in de koelkast.
7. Schil intussen de appel en rasp hem (als je liever de stukjes voelt, snij hem in heel kleine blokjes).
8. Neem het mengsel en voeg de appel toe, goed mengen.
9. Laat de rozijnen goed uitlekken met behulp van een schone doek of keukenpapier, en voeg ze aan het mengsel toe.
10. Verhit de olie in een pan.
11. Wanneer de olie precies goed is, doe er met twee theelepels deeg in. Als het handiger is, kun je een spuitzak gebruiken en het deeg met een schaar van elkaar scheiden als het naar boven komt.
12. Laat de balletjes uitlekken zodra ze goudbruin zijn door ze op een schaal met absorberend papier te leggen.
Zodra ze wat afgekoeld zijn, kun je ze bestrooien met poedersuiker (en/of kaneel) en serveren.
Een paar variaties:
- Je kunt een willekeurige hoeveelheid kaneel aan het deeg toevoegen, als je van de geur en de smaak van kaneel houdt;
- Je kunt de rozijnen ook in 200 ml rum, rozijnenwijn of marsala laten weken;
- Je zou een klein beetje nootmuskaat in plaats van kaneel kunnen gebruiken (zowel in het deeg als voor de uiteindelijke topping);
- Je kunt peren gebruiken in plaats van appels, of ze mengen;
- Je kunt deze beignets ook vullen met room of chocoladesaus.
Eet smakelijk!