DIY paasversiering: thuis eieren verven met een gemakkelijke en zelfs smakelijke methode
Van alle paasversieringen zijn eieren ongetwijfeld het meest algemeen erkende symbool. In vele delen van de wereld worden lekkernijen in de vorm van eieren gegeten, en de eieren zelf worden gebruikt voor versieringen en spelletjes die verband houden met oude tradities. Het verven van de eieren zelf is een klein ritueel dat elk jaar wordt herhaald en generaties verenigt, een leuk en artistiek tijdverdrijf dat onuitwisbare herinneringen oproept.
Er zijn vele manieren om paaseieren te versieren voor gebruik in decoraties en spelletjes, en één daarvan is bijzonder eenvoudig, snel en zelfs lekker! Lees verder voor meer informatie.
We hebben het over verven met slagroom en voedselkleurstof, waarvan ook een andere versie bestaat, beslist niet eetbaar maar zeker even doeltreffend wat betreft het artistieke resultaat. Maar laten we terugkeren naar de smakelijke methode. Wat je nodig hebt is het volgende:
- Eieren om te versieren (in dit geval moeten ze al gekookt zijn, zoals bij het bereiden van gekookte eieren).
- Voedselkleurstof: rood, groen en blauw (maar je kunt ook elke andere kleur gebruiken die je wilt!)
- Slagroom
- Een grote bakvorm of bakplaat zonder dat de randen te hoog zijn
- Handschoenen
- Twee kommen
- Absorberend papier
- Een tandenstoker
De werkwijze is heel eenvoudig:
1. Zet de eieren klaar in een kommetje en vul het bakblik met een laagje slagroom van ongeveer een paar vingers dik.
2. Giet een strook voedselkleurstof over de slagroom
3. Meng met de tandenstoker de voedselkleurstof een beetje met de slagroom, met zigzagbewegingen de kleur verspreiden. Het moet er een beetje gemarmerd uitzien
4. Doe hetzelfde met de andere twee kleurstoffen, zonder ze te mengen.
5. Doe handschoenen aan (om knoeien te voorkomen, maar als je je vingers wilt aflikken... dan kan dat ook!)
6. Ga met het eerste ei over de rode strook en rol het goed aan alle kanten, zodat het bedekt is met gekleurde slagroom.
7. Doe hetzelfde met nog twee eieren over de andere kleuren
8. Leg de eieren in de lege schaal terwijl je ze versiert.
9. Als ze allemaal geverfd zijn, zet ze dan 15 minuten opzij.
10. Na die tijd veeg je voorzichtig de overtollige slagroom weg met wat keukenpapier.
Je eieren zijn klaar om te versieren. En als je de overgebleven gekleurde slagroom wilt proeven, kan dat ook!
Je krijgt een zeer vergelijkbaar resultaat, maar absoluut niet eetbaar, door de slagroom te vervangen door scheerschuim en, als je wilt, de kleurstoffen door acrylverf. In beide gevallen staat niets je in de weg om de kleuren door elkaar te mengen, of de eieren (misschien de laatste) helemaal erin te rollen, of de dosis kleur te verhogen, zelfs anders te verdelen... Kortom, je kunt experimenteren!
Klik hier https://www.facebook.com/watch/?v=744881732881687 voor een video van de werkwijze, die ook instructies bevat voor andere fantastische natuurlijke paasei kleurstoffen!