Koken met de snelkookpan: welke voedingsmiddelen mag je er nooit in koken en waarom
De snelkookpan is ongetwijfeld een zeer nuttig hulpmiddel in de keuken, waarmee je het eten kunt bereiden door de kooktijd te verkorten en lichte maaltijden zonder al te veel vet te garanderen.
Maar zoals alle hulpmiddelen heeft ook dit apparaat nadelen waardoor het ongeschikt is voor het koken van bepaalde voedingsmiddelen, die hun consistentie, smaak of voedingsstoffen kunnen verliezen of de snelkookpan kunnen beschadigen.
Welk voedsel kan niet in een snelkookpan worden bereid? We zetten ze hieronder op een rijtje.
1. Zuivelproducten
Melk en zuivelproducten in de snelkookpan doen is om twee redenen geen goed idee:
- deze producten hebben de neiging om tijdens het koken uit het ventiel te spatten en te lekken;
- door de druk en de hoge temperaturen kunnen de organoleptische eigenschappen van deze producten veranderen en kunnen ze gaan stremmen.
2. Vis
Kook delicate vis, garnalen en schaaldieren niet in een snelkookpan als je wilt dat ze hun smaak behouden en niet zacht en pasteus worden door te lang koken.
3. Mager vlees
Te mager vlees in een snelkookpan kan gemakkelijk taai en uitgedroogd worden, je kunt het veel beter op een andere manier bereiden. In plaats daarvan kun je stukken vlees met veel vet erin doen, dat geleidelijk vrijkomt, waardoor het vlees zacht en smakelijk blijft.
4. Bladgroenten of delicate groenten
Bladgroenten en groenten met een zeer zachte textuur, zoals courgettes, moeten bij voorkeur worden gekookt in een koekenpan, traditionele pan of oven, omdat de snelkookpan er snel een papje van maakt en het snelle verlies van belangrijke voedingsstoffen veroorzaakt.
5. Fruit
Om dezelfde redenen als hierboven moet je fruit niet in een snelkookpan koken. Bak fruit in de oven of kook het liever in een pan.
6. Voedsel in aluminiumfolie verpakken
Plaats geen voedsel in de snelkookpan dat is verpakt in folie, omdat de folie gemakkelijk het ventiel kan verstoppen, waardoor de druk niet goed kan ontsnappen en er gevaarlijke explosies kunnen ontstaan.
7. Gepaneerd en gefrituurd voedsel
Gepaneerd voedsel, gefrituurd voedsel en meer in het algemeen al het voedsel waarvan je een zekere knapperigheid verwacht, mogen nooit in een snelkookpan worden gekookt, omdat de aanwezigheid van water zal leiden tot het niet goed koken, waardoor er geen knapperige korst zal ontstaan.
8. Voedsel zonder water
Welk voedsel je ook in de snelkookpan wilt bereiden, doe het er nooit in zonder de juiste hoeveelheid water, want dan loop je het risico dat het aanbrandt, aan de bodem blijft kleven en de pan beschadigt.
9. Schuimende voedingsmiddelen
Let tot slot op al het voedsel dat veel schuim kan produceren, zoals peulvruchten en soepen. Net als bij voedsel in aluminiumfolie verpaktkan schuim gemakkelijk het veiligheidsventiel verstoppen, waardoor het na verloop van tijd vroegtijdig kapot gaat. Als je deze kookmethode kiest voor deze voedingsmiddelen, zorg er dan voor dat je de pan maar tot de helft vult.
Welk voedsel kook jij in de snelkookpan?