Weet je zeker dat je vlees op de juiste manier bewaart? Alle regels voor veilig eten
Liefhebbers van vlees kopen en eten het met grote regelmaat, maar weet je echt zeker dat je precies weet hoe je het het beste kunt bewaren?
Het niet in acht nemen van de juiste bewaarvoorwaarden kan niet alleen leiden tot het snel bederven van het kostbare voedsel, maar ook de oorzaak zijn van vervelende en soms gevaarlijke gezondheidsproblemen door de proliferatie van bacteriën en ziekteverwekkers.
Leer hoe je vlees op de juiste manier bewaart met de korte handleiding die we je hieronder laten zien.
Correct bewaren van vlees in de koelkast
Vlees mag nooit op kamertemperatuur worden bewaard vanwege de grote bederfelijkheid en het gemak waarmee het kan worden blootgesteld aan bacteriegroei: experts raden aan om vlees nooit langer dan 2 uur onafgedekt en op kamertemperatuur te bewaren om onaangename ongemakken te voorkomen in verband met bederven, dat al begint bij temperaturen boven de 4 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de maximale bewaartijd.
Koelen is de aanbevolen conserveringsmethode als je vers vlees binnen een paar dagen wilt opeten, op voorwaarde dat je een paar eenvoudige regels in acht neemt:
- houd de temperatuur bij voorkeur onder de 3 graden Celsius om de verspreiding van bacteriën te voorkomen;
- houd het vlees altijd afgedekt met beschermend papier of plastic folie om het contact met lucht en vocht te beperken;
- zet rauw vlees op een aparte plank, in het onderste deel van de koelkast, net boven de groentelade, waar de temperatuur lager is;
- gekookt vlees moet apart van rauw vlees worden bewaard in afgedekte houders.
De bewaartijd hangt af van het soort vlees en de verwerking:
- vers vlees en braadstukken kunnen 3 tot 5 dagen bewaard worden;
- hamburgers en gehakt vlees, die meer bederfelijk zijn door de grotere blootstelling aan lucht en vocht, kunnen niet langer dan 1 of 2 dagen bewaard worden, net als lever en slachtafval, die meer bederfelijke stukken zijn;
- voor verwerkt vlees moet een apart onderscheid worden gemaakt: als het hermetisch afgesloten in de oorspronkelijke verpakking wordt bewaard, kan het maandenlang worden bewaard, terwijl het na opening bij voorkeur binnen 3-5 dagen moet worden opgegeten.
Vlees bewaren in de vriezer
Er zijn ook regels die gevolgd moeten worden bij het correct invriezen van vlees:
- geef de voorkeur aan plakjes en afzonderlijke porties gescheiden van elkaar in plaats van grote stukken om een correcte en homogene invriezing te bevorderen en het ontdooien op het moment van het gaan eten te vergemakkelijken;
- voorkom besmetting en behoud hygiënische omstandigheden door het vlees te bewaren in speciale houders of diepvrieszakjes, voorzien van het juiste etiket met het soort vlees en de datum van invriezen.
De bewaartijd hangt ook af van het soort vlees dat je bewaart:
- kip en kalkoen zijn de meest duurzame vleessoorten, die tot 12 maanden in de vriezer bewaard kunnen worden;
- rundvlees is tot 9 maanden houdbaar
- varkensvlees is tot 4 maanden houdbaar;
- worsten en gehakt zijn het meest bederfelijk en niet langer dan 2 tot 3 maanden houdbaar.
Met deze eenvoudige regels kun je het vlees eenvoudig en veilig bewaren.