Hoe ongesneden of gesneden fruit en groenten bewaren om voedselverspilling te voorkomen

door Natasja

14 Juli 2024

Alabama Extension/Wikimedia Commons

Advertisement

Hoe vaak heb jij je eten weggegooid omdat het een paar dagen na aankoop bedorven was? Dit is niet alleen vervelend, maar ook verspilling die je portemonnee en het hele milieu schaadt. Om dit te voorkomen, is kennis over het correct bewaren van voedsel van het grootste belang, vooral in de zomer wanneer vers voedsel door de hoge temperaturen sneller bederft.

In de korte handleiding hieronder geven we enkele eenvoudige en nuttige tips om het voedsel op de juiste manier te bewaren.

Het ongesneden en gesneden fruit bewaren

Pxhere

Fruit is een waardevolle bron van vitaminen en mineralen en zou daarom altijd in de voorraadkast moeten staan, maar omdat het vers voedsel is, moet je het zorgvuldig bewaren, vooral wanneer de temperatuur boven de 15 graden Celsius komt. Over het algemeen wordt voor het bewaren van fruit de voorkeur gegeven aan papieren zakken in plaats van plastic bakjes of folie, die vochtstagnatie in de hand werken. Wees extra voorzichtig bij het bewaren van zomerfruit:

  • Bosbessen en aardbeien: deze moeten worden bewaard in de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 2 graden, in een plastic bakje beschermd door keukenpapier, dat de stagnatie van vocht beperkt en de verspreiding van schimmel vertraagt;
  • Citrusvruchten: deze kunnen op kamertemperatuur worden bewaard zolang het niet warmer is dan 15 graden; als je citrusvruchten snijdt en ze niet meteen opeet, kun je ze in plaats daarvan voorzichtig in plasticfolie in de koelkast bewaren of in een luchtdichte bak of in een kom met een beetje water met de gesneden kant naar beneden;
  • Meloen en watermeloen: deze kunnen in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur boven de 5 graden, maar in plakjes of helften gesneden moeten ze in folie worden gewikkeld en binnen 2 dagen worden gegeten;
  • Perziken en abrikozen: als ze nog niet helemaal rijp zijn, kunnen ze op kamertemperatuur bewaard worden door ze in een enkele laag te leggen zodat er geen kneuzingen komen; als ze rijp zijn, kunnen ze in de koelkast bewaard worden. Zodra ze gesneden zijn, beprenkel je ze met citroensap en doe je ze in een luchtdichte bak.

Advertisement

Het ongesneden en gesneden groenten bewaren

Pxhere

Groenten zijn ook een fundamenteel onderdeel van onze voeding en moeten bij elke maaltijd op tafel staan om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid vezels en essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar om ervoor te zorgen dat de voedingswaarde intact blijft op het bord, moet het op de juiste manier worden bewaard:

  • Sla: als je de sla in zijn geheel hebt gekocht, moet je hem grondig wassen en drogen voordat je hem in de koelkast bewaart in een glazen pot met keukenpapier om eventueel resterend vocht op te vangen; Als de sla eenmaal op smaak is gemaakt is hij slechts een paar uur houdbaar, dus het is het beste om dit zoveel mogelijk te vermijden en, mocht het nodig zijn, zorg er dan voor dat je de houder goed afdekt met folie of plaats hem in een luchtdichte verpakking;
  • Tomaten: in de koelkast kunnen tomaten gemakkelijk hun voedingsstoffen verliezen, waardoor hun geur en smaak minder worden. Idealiter moeten ze op kamertemperatuur worden bewaard in een luchtdichte bak met keukenpapier nadat ze grondig zijn gewassen en gedroogd; eenmaal gesneden kunnen tomaten 24 uur op kamertemperatuur worden bewaard nadat het gesneden deel is afgedekt met plasticfolie en op een klein bord is gelegd;
  • Paprika's: deze groenten moeten worden bewaard in de groentelade in de koelkast, waarbij de temperatuur tussen 4 en 6 graden moet worden gehouden; eenmaal gesneden kunnen ze maximaal 2 dagen worden bewaard in een luchtdichte verpakking;
  • Courgettes en aubergines: leg ze in de koelkast in de groentelade, was ze niet voor het bewaren en droog ze met papieren handdoeken als er vocht op zit; ze kunnen ook in een papieren of luchtdoorlatende zak worden gelegd om het vocht te helpen absorberen. Eenmaal gesneden kunnen deze groenten worden bewaard in luchtdichte houders met een vochtig gemaakt en uitgeknepen vel keukenpapier.

Geen voedselverspilling meer met de juiste bewaarmethoden!

Advertisement