De barbecue schoonmaken: praktische tips voor constant uitstekende resultaten
De zomer, wanneer het eindelijk lekker weer is in Nederland, is het seizoen voor buitenbarbecues in het gezelschap van vrienden en familie, en om ervoor te zorgen dat deze aangename momenten van gezelligheid niet worden verpest door geen lekker eten, is het essentieel dat het barbecuerooster altijd perfect schoon en klaar voor gebruik is.
Warme of koude barbecue? Onmiddellijk na het bakken of net voor het volgende gebruik? Er zijn veel vragen die tevoorschijn komen wanneer je de barbecue probeert schoon te maken en in deze korte handleiding stellen we enkele praktische tips voor om steeds uitstekende resultaten te verkrijgen.
De beste methoden om het barbecuerooster goed schoon te maken
Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken om de barbecue goed schoon te maken, en voor elke methode worden verschillende hulpmiddelen gebruikt; je kunt het als het al koud is of nog warm schoonmaken:
- voor een koude reiniging van het barbecuerooster wacht je tot het volledig is afgekoeld en wrijf je met een speciale barbecueborstel of een gevouwen aluminiumfolievel over het rooster. Bij bijzonder aangekoekt vuil kun je het rooster op zo'n hoge mogelijke temperatuur in de barbecue laten zitten en laten branden met het deksel erop, zodat alle resten verkolen en makkelijker te verwijderen zijn;
- een andere handige methode voor koude reiniging maakt gebruik van natuurlijke, milde schoonmaakmiddelen om het vuil los te maken en gemakkelijker te verwijderen. Je kunt een oplossing van water en baking soda of water en azijn maken en dit rechtstreeks op het rooster spuiten en het 15 minuten laten inwerken voordat je het met een spons afwrijft, of als alternatief kun je het rooster 20 minuten laten weken in een oplossing van water en Marseillezeep en dit vervolgens met een vochtige spons op de meest aangekoekte plekken wrijven.
- warm reinigen daarentegen kan met een ui of een doormidden gesneden citroen, die je rechtstreeks op het rooster kunt leggen, waarbij je ervoor moet zorgen dat je je niet verbrandt; wrijf de ui of citroen met een vork over het rooster om de resten te verwijderen. Een barbecueborstel is ook geschikt voor warm schoonmaken.
Hoe het barbecuetoestel correct schoonmaken
Ook het toestel zelf verdient de nodige aandacht en moet dus net als het rooster zorgvuldig schoongemaakt worden. In dit geval zal de meest geschikte reinigingsmethode verschillen naargelang het type barbecue:
- elektrische barbecue: koppel de barbecue los van de stroom en wacht tot de vuurkorf helemaal koud is, verwijder vervolgens etensresten met een vochtige spons. Het deksel en de kuip kunnen eenvoudig gereinigd worden door ze af te nemen met een vochtige doek, gebruik een oplossing van water en baking soda als je een efficiëntere reiniging wenst. Zorg ervoor dat de barbecue volledig droog is voor je hem weer aansluit;
- gasbarbecue: in dit geval moet je hem eerst van de gasleiding loskoppelen, daarna de binnenkant schoonmaken met een staalborstel om vaste resten te verwijderen en wassen met warm water en azijn. Was ook het deksel en de buitenkant met een mengsel van water en milde zeep met gebruik van een vochtige doek en zorg ervoor dat je ook de gasknoppen goed schoonmaakt;
- houtskoolbarbecue: dit is het meest voorkomende type en moet eerst worden ontdaan van houtskoolresten nadat de kolen volledig zijn afgekoeld. Verwijder de vetresten aan de binnenkant met een schraper en maak daarna zowel de binnenkant als de buitenkant schoon met een vochtige doek en warm water.
Met deze schoonmaakmethoden is de barbecue zo weer schoon!