Het antwoord op beschadigde pannen zijn sodakristallen

door Natasja

20 Juli 2024

NatalieMaynor/Wikimedia Commons

Advertisement

Stalen pannen kunnen beschadigd worden door overmatig gebruik: als er wat mis gaat bij het koken, als ze niet goed schoongemaakt worden, krijgen ze donkere bodems en moeilijk te verwijderen korsten. Met sodakristallen kun je ze echter weer zo goed als nieuw maken. Laten we eens kijken hoe.

De eigenschappen van sodakristallen

Sodakristallen, of natriumcarbonaat, zijn een veelzijdig en goedkoop product dat erg handig kan zijn in huis. Ze moeten niet verward worden met bijtende soda (natriumhydroxide), noch met het bekendere baking soda. In vergelijking met baking soda zijn natriumkristallen corrosiever en niet geschikt voor voedselconsumptie, hoewel veel mogelijke toepassingen in huishoudelijke klusjes hetzelfde zijn.

Natriumcarbonaat, dat ook voorkomt in de vorm van kristallen met een grotere korrelgrootte dan baking soda, heeft een aantal eigenschappen die nuttig zijn bij huishoudelijke klusjes, zoals:

  • Ontvetters: sodakristallen zijn een uitstekende natuurlijke ontvetter, die aangekoekt vet, verbrande olie en etensresten effectief oplost.
  • Ontkalkingsmiddelen: hiermee kun je eenvoudig korsten en kalkaanslag verwijderen, evenals harde en hardnekkige vlekken van vele resistente oppervlakken, zoals metaal of keramiek.
  • Deodorant: ze kunnen ook onaangename geuren wegnemen die veroorzaakt worden door aangebrand voedsel of stilstaande resten in pannen.
  • Antibacterieel: antibacterieel en schimmelwerend, zelfs tegen algen, natriumcarbonaat voegt deze belangrijke kwaliteiten toe aan de oppervlaktereiniging.

In tegenstelling tot veel chemische schoonmaakmiddelen zijn sodakristallen bovendien een milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar product dat niet schadelijk is voor het milieu.

Advertisement

Hoe gebruik je sodakristallen op beschadigde pannen?

verpakking sodakristallen op tafel

Bell and Jeff/Flickr

Beschadigde pannen herstellen

  1. Verwijder het grootste deel van het vuil met een normale afwasbeurt, zodat alleen moeilijke korsten overblijven
  2. Strooi twee eetlepels sodakristallen op de bodem
  3. Voeg genoeg kokend water toe om een pasta te vormen, die je roert met een houten lepel en met handschoenen aan om verbranding te voorkomen
  4. Verdeel het goed over elke vlek
  5. Laat 30 minuten zitten
  6. Wrijf met een schuurspons
  7. Afspoelen en drogen

Sodakristallen kunnen ook worden toegevoegd aan de gebruikelijke reiniging van pannen, voordat ze in slechte staat zijn.

  • Je kan bijvoorbeeld een theelepel natriumcarbonaat toevoegen aan de spons met water en zeep, zodat de schurende werking gebruikt kan worden voor een grondige reiniging.
  • Als je van onaangename geuren af wilt die zijn blijven hangen na het koken en ook na normaal afwassen, vul de pan opnieuw met lauw water, giet er twee of drie eetlepels sodakristallen in en roer. Laat de pan daar uren of zelfs een nacht staan en zowel de pan als de keuken zijn helemaal vrij van de kookluchtjes van de vorige dag. Daarna hoef je de pan alleen nog maar af te wassen en af te spoelen.

Gebruik echter nooit sodakristallen op aluminium, glas of geverfde en geëmailleerde oppervlakken. Vermijd ook het gebruik van remedies die kokend water en natriumcarbonaat combineren op oppervlakken met een antibaklaag: de bijtende werking, net als te schurende middelen, kan ze zodanig beschadigen dat het gevaarlijk wordt voor de gezondheid.

Advertisement