Maak je eigen DIY schoonmaakmiddel, met eenvoudige ingrediënten, om staal te laten glanzen

door Natasja

23 Juli 2024

Azijn, een doek en een spuitfles

Creativo

Advertisement

Om een groot aantal redenen is roestvrij staal het favoriete oppervlak op veel verschillende plekken in de keuken, maar ook in de rest van het huis: kookplaten, aanrechten en ook de bekleding van bepaalde apparaten of zelfs vuilnisbakjes. Op veel verschillende plekken vind je staal om schoon te maken, en dus moet je het juiste schoonmaakmiddel hebben om die oppervlakken schoon te maken, te ontsmetten en te laten glanzen, zonder halo's. Deze producten kunnen natuurlijk worden gekocht, maar je kunt ze ook zelf maken van gewone ingrediënten.

Hoe maak je een DIY schoonmaakmiddel voor roestvrij staal?

Een DIY schoonmaakmiddel voor roestvrij staal is eenvoudig en goedkoop. Wat je nodig hebt is het volgende:

  • een spuitfles van 500 ml of iets meer
  • alcoholazijn
  • een essentiële olie (citrus, munt, tea tree, lavendel zijn altijd favoriet)

Hier volgt de zeer eenvoudige procedure om altijd een gebruiksklaar schoonmaakmiddel te hebben:

  1. Vul de fles met de alcoholazijn
  2. Voeg de essentiële olie toe: je kunt er één gebruiken of een combinatie van twee of drie, in een totale hoeveelheid van 10 tot 20 druppels, afhankelijk van hoe sterk je de geur wilt hebben.

Dat is eigenlijk alles, hoewel je nog een paar trucjes kunt toepassen.

Advertisement

Hoe het schoonmaakmiddel op roestvrij staal gebruiken

een doek die over een stalen oppervlak wordt geveegd

Creativo

De ingrediënten in het recept zijn veilig om te gebruiken op staal, maar om problemen te voorkomen is het altijd goed om een paar trucjes toe te passen.

Ten eerste is het altijd aan te raden om handschoenen te gebruiken bij het hanteren van een zure substantie zoals alcoholazijn. Ook is het aan te raden om in elk geval zachte sponzen of microvezeldoeken te gebruiken om staal te schrobben: hoe resistent het ook is, het zal toch krassen door meer schurende hulpmiddelen.

Ga als volgt te werk voor een goede reiniging:

  1. Spuit het product op het oppervlak
  2. Schrob door de korrel van het staal te volgen om halo's te voorkomen
  3. Ga door met kleine oppervlakken, zonder bijvoorbeeld eerst het middel op de hele koelkast te spuiten en dan te wrijven. Begin op verticale oppervlakken altijd bovenaan.
  4. Ook op moeilijke plekken, of waar je ziet dat het product zelf opdroogt en halo's achterlaat, spuit opnieuw en wrijf met de korrel mee.
  5. Zorg ervoor dat je de doek goed wast en uitwringt, of vervang de doek direct als de vorige te vuil begint te worden, anders laat je nog een paar halo's achter.
  6. Houd altijd een droge doek klaar om eventuele druppels die naar beneden komen en dreigen te glijden af te vegen, zodat het oppervlak meteen droog en glanzend wordt.

Er is nog een stap die van pas kan komen: gebruik een olie om het oppervlak te laten glanzen: je kunt olie direct na het schoonmaken gebruiken, wanneer het stalen oppervlak al goed gedroogd is. Sommige mensen gebruiken olijfolie, anderen voedselveilige minerale olie. In beide gevallen breng je een heel klein beetje aan op een schone, droge microvezeldoek en verdeel je het over het staal, waarbij je altijd de korrel volgt. Het is belangrijk om zeer kleine hoeveelheden te gebruiken en deze over een zo groot mogelijk oppervlak uit te smeren, om geen kleverige patina achter te laten waarop vuil zich kan afzetten.

Klaar om al het roestvrij staal in huis te zien glanzen?

Advertisement