Verse biergist invriezen is mogelijk: een aantal handige tips
Creativo
Verse biergist, onmisbaar voor veel producten die moeten rijzen en die je zelf kunt bereiden, is een ingrediënt dat liefhebbers van bakken nooit zullen missen. Het is ook een onmiskenbaar bederfelijk product dat voor de vervaldatum moet worden gebruikt om te voorkomen dat het gaat schimmelen of zodanig bederft dat het onbruikbaar wordt om mee te bakken. Dus wat doe je als je meer hebt dan je voor die houdbaarheidsdatum zult gebruiken? Je kunt het invriezen volgens een aantal eenvoudige richtlijnen. We geven ze hieronder aan.
Hoe biergist invriezen
Biergist kan meestal niet langer dan een week in de koelkast bewaard worden, vooral als het geopend is geweest - en hoe perfect je het ook opnieuw afsluit in aluminiumfolie of huishoudfolie. Als je het daarentegen in de vriezer stopt, kun je het nog een maand of zo bewaren - hoewel het het beste is om 30 dagen als uiterste datum te beschouwen.
Er is slechts één voorzorgsmaatregel die je in acht moet nemen bij het invriezen van dit ingrediënt: het mag niet in contact zijn gekomen met lucht. Dit betekent dat je alleen blokjes in de vriezer kunt doen die nog perfect dicht zijn in hun originele verpakking en die nooit geopend zijn geweest. Als je niet zeker weet of je alles zult gebruiken voordat het bederft, moet je het absoluut niet openen en het in de vriezer leggen: je hebt dan een maand de tijd om manieren te vinden om het nuttig te gebruiken.
Extra voorzorgsmaatregelen
Gageills/Wikimedia Commons (CC0 1.0)
Wat als de gistverpakking toch open is geweest? Je kunt het nog steeds proberen in te vriezen: wikkel het strak in huishoudfolie, of nog beter, doe het vacuüm in een zakje zodat het contact met de lucht meteen verbroken wordt.
Wat te doen bij het ontdooien? Wanneer je de gist uit de vriezer haalt, heb je twee opties:
- Je kunt het in de verpakking laten ontdooien, opnieuw zonder het te openen, en het in de koelkast bewaren. Of
- Je kunt het in stukjes breken en onmiddellijk laten smelten in lauw water. Denk er altijd aan niet te warm water te gebruiken, want dat zou de gist zelf neutraliseren (ook als het net gekocht is, en ook met gist in poedervorm). Integendeel, het lijkt erop dat de beste manier om de eigenschappen van de gist bij het ontdooien onveranderd te laten, is om de gist direct op te lossen in een glas lauw water en direct daarna een theelepel suiker toe te voegen om de gist snel te reactiveren.
Vermijd in elk geval het invriezen van verse gist waarvan de houdbaarheidsdatum al verstreken is. In dat geval hoef je het niet per se weg te gooien: je kunt het hergebruiken als natuurlijke meststof (https://www.creativonederland.nl/read/52159/fertilizzante-per-fragole-una-sola-manciata-del-prodotto-giusto-vi-garantira-abbondanti-raccolti) voor de planten.