Theedoeken koken: voor- en nadelen van een antieke schoonmaaktruc
Theedoeken koken is een eeuwenoud reinigingsmiddel, een van die grootmoeders trucjes die nooit hun waarde verliezen. Het gebruik van hoge temperaturen is altijd al een manier geweest om deze elementen, die in contact komen met allerlei soorten vuil dat ze vult met ziektekiemen en bacteriën, zoveel mogelijk te steriliseren. Het is ook een methode om ze grondig te bleken en onaangename geuren te neutraliseren, en de kracht ligt in het feit dat er hogere temperaturen worden bereikt dan mogelijk is met wasmachines.
Hoe steriliseer je theedoeken door ze te koken? En is het altijd de beste keuze voor een grondige reiniging? Laten we samen wat meer informatie bekijken.
Theedoeken koken voor een grondige reiniging
Een waarschuwing: de enige doeken die geschikt zijn voor dit soort schoonmaakwerk zijn doeken die volledig van katoen zijn gemaakt. Als de doek gemengd is met andere natuurlijke vezels, zijn ze misschien niet zo sterk en de synthetische doeken zullen bijna zeker beschadigen bij contact met kokend water.
Wat je nodig hebt:
- Een grote pan
- Tang
- Alcoholazijn of witte wijnazijn
Hoe ga je te werk?
- Vul de pan voor driekwart met warm water en breng het aan de kook
- Voeg 230 ml azijn toe
- Doe de doeken erin die gewassen moeten worden
- Laat 15 minuten koken
- Laat een beetje afkoelen en haal de doeken er dan met een tang uit en leg ze in de gootsteen om volledig af te koelen
- Wring ze goed uit en hang ze op
Voor- en nadelen van de kookmethode voor vuile theedoeken
Pickpik
De combinatie van azijn en kokend water helpt om vuil te verwijderen, ziektekiemen en bacteriën (en mogelijke schimmelsporen) te neutraliseren en zo schoon te maken en onaangename geuren te elimineren. Dus als de andere methoden van voorwassen en wassen niet de gewenste resultaten opleveren, kun je dit proberen.
Aan de andere kant onderwerpt deze methode, waarbij hoge temperaturen worden gebruikt, stoffen aan aanzienlijke stress en versnelt het hun slijtage. Dit betekent dat het niet geschikt is als gewoonlijk wasmiddel, maar sporadisch gebruikt moet worden, wanneer normale methoden niet effectief genoeg lijken.
Nogmaals, vergeleken met een wasmachine het werk laten doen, is het zeker een traditionele methode die tijd nodig heeft, omdat je niet iets op het fornuis kunt laten sudderen zonder het in de gaten te houden. Met de nog natte doeken moet ook voorzichtig worden omgegaan, want ze mogen geen brandgevaar opleveren wanneer ze moeten worden uitgewrongen, dus je moet lang wachten voordat ze zijn afgekoeld.
Verder nog één aanbeveling: in plaats van azijn (en nooit samen!) zijn er mensen die aanraden om een kleine hoeveelheid bleekmiddel te gebruiken, hoewel het inademen van de rook die vrijkomt door de hitte van kokend water riskanter is, dus wees voorzichtig als je deze huismiddeltjes uitprobeert. Hoe dan ook, koken alleen neutraliseert alleen bacteriën en ziektekiemen, maar verwijdert het vuil niet. Daarvoor moet je azijn toevoegen of de theedoeken eerst wassen met een normaal afwasmiddel dat het vettige en olieachtige vuil weghaalt, en dan pas overgaan op sterilisatie met kokend water.
Heb jij het wel eens geprobeerd?