Peterselie of koriander? Hoe maak je onderscheid tussen deze twee kruiden die erg handig zijn in de keuken?
Aromatische kruiden (https://www.creativonederland.nl/read/40511/erbe-aromatiche:-10-spunti-straordinari-per-abbellirci-gli-ambienti-e-tenerle-a-portata-di-mano) behoren tot de hoofdrolspelers van elke keuken. Ze zijn een essentieel ingrediënt om smaak toe te voegen aan elk gerecht en geven een unieke smaak aan eten en drinken. Koriander en peterselie (https://www.creativonederland.nl/read/39403/dal-rametto-di-prezzemolo-comprato-al-mercato-puoi-far-crescere-una-pianta:-scopri-come) zijn de meest gebruikte kruiden in de keuken en hun gelijkenis in bladvorm kan je gemakkelijk in verwarring brengen.
Deze twee planten hebben eigenlijk heel belangrijke verschillen en als je die leert herkennen, kun je ze onderscheiden en leren hoe je ze correct kunt gebruiken. Hieronder leggen we de belangrijkste verschillen tussen peterselie en koriander uit.
Peterselie: kenmerken en eigenschappen
Peterselie staat bekend om zijn wijdverspreide gebruik in de keukens. Het is een aromatisch kruid dat typisch is voor de mediterrane keuken, geschikt om de smaak van vlees-, vis- en groentegerechten te versterken. Het wordt gebruikt in rauwe en gekookte gerechten en heeft een eerder delicate en frisse smaak. Dit aromatische kruid is zeer rijk aan vitaminen, vooral A, D en K, foliumzuur, bètacaroteen en minerale zouten. Het heeft een vochtafdrijvend en zuiverend effect en helpt de bloeddruk en bloedsuikerspiegel te verlagen; om de heilzame eigenschappen ten volle te benutten, kan het ook worden geconsumeerd in de vorm van een aftreksel van stengels en bladeren.
Er bestaan verschillende variëteiten, waarvan de meest voorkomende de platte peterselie is, die gemakkelijk verward wordt met koriander, de reuzenpeterselie en de krulpeterselie, die minder smakelijk en meer decoratief is. Het is een tweejarig kruid dat gemakkelijk in moestuinen en tuinen voor thuis gekweekt kan worden. De peterselie kan gezaaid worden tussen april en juli, wanneer de temperatuur constant boven de 10 graden blijft, en heeft overvloedig water nodig, vooral als het gekweekt wordt in zeer hete en droge gebieden.
Koriander: eigenschappen en kenmerken
Koriander, ook bekend als coander, behoort tot dezelfde familie als peterselie en ziet er ook hetzelfde uit, maar de geur en de smaak zijn perfect te onderscheiden, omdat het pittiger is dan de hierboven beschreven plant. Naast de bladeren worden ook de zaden gebruikt als een echte specerij; deze worden gekenmerkt door een licht citrusachtige smaak en worden vaak niet alleen gebruikt bij de bereiding van vlees- en visgerechten, maar ook voor het conserveren van voedsel zoals worsten en augurken en in de fytotherapie als een afkooksel of extract.
Deze plant is actief op het maagdarmstelsel, met antibiotische, schimmelwerende, krampstillende en chelerende eigenschappen (beperkt de opname van zware metalen door het lichaam), maar heeft ook een tonische werking op het zenuwstelsel.
Koriander kan ook eenvoudig thuis worden gekweekt op een zonnige plek. Zaaien gebeurt tussen april en juni, waarbij je de grond bewerkt om hem zacht te maken en stenen en wortels verwijdert. In dit stadium kan ook een meststof zoals mestkorrels of langzaam vrijkomende korrelmeststof worden gebruikt. Houd de grond vochtig in de eerste groeistadia, dus regen is voldoende, en geef af en toe alleen water bij langdurige droogte.
Nu je weet hoe je ze kunt herkennen, kun je peterselie en koriander zo goed mogelijk gebruiken in de keuken!