Airfryer: van aluminiumfolie tot bakblikken, alle bakjes en materialen die je kunt gebruiken en welke je moet vermijden
Lidia, Russell Hobbs via Amazon
Of je hem nu gebruikt om te "frituren" of om te bakken zoals in een oven, de airfryer is een van de meest besproken apparaten van de afgelopen jaren, omdat zijn enorme veelzijdigheid (https://www.creativonederland.nl/read/50029/friggitrice-ad-aria:-a-cosa-serve-e-qual-e-il-posto-migliore-per-riporla-in-cucina) in de keuken steeds meer mensen voor zich wint en veel recepten inspireert die worden gedeeld op sociale netwerken.
Met zo'n verscheidenheid aan procedures komen we dus in de verleiding om de airfryer op duizend manieren te gebruiken, en de verleiding om allerlei bakblikken en materialen te gebruiken is natuurlijk groot. Maar pas op: sommige materialen zijn niet geschikt om in dit apparaat te gebruiken en kunnen zelfs de werking belemmeren of risico's voor veroorzaken.
De bakjes of materialen die KUNNEN WORDEN GEBRUIKT in de airfryer
- Bakpapier
We hebben allemaal gezien dat wegwerpbakblikken speciaal voor de airfryer, vaak gemaakt van bakpapier, makkelijk te vinden zijn. Dus ook vellen bakpapier kunnen prima gebruikt worden om mee te bakken. Zorg er alleen voor dat je er altijd genoeg voedsel op legt zodat het stevig op de bodem blijft liggen, maar zonder te overdrijven en de luchtstroom te blokkeren waardoor het voedsel gelijkmatig gaar wordt.
- Silicone voor de oven
Siliconen bakblikken en vormen die bestand zijn tegen de hoge temperaturen van de normale oven werken ook in de airfryer.
- Gehard glas
Hetzelfde geldt voor bakblikken (ook Pyrex) die je bij hoge temperaturen in de oven zou gebruiken.
- In het algemeen alles wat je in de oven zou gebruiken, ook eventueel kleine keramische bakblikken of vormen.
De vraag over aluminiumfolie in de airfryer: ja of nee?
AirFryerFanatic/Wikimedia Commons
Het antwoord is ja, maar met enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen.
In feite kan aluminium worden gebruikt voor het koken in een airfryer, en net als in een oven is het een materiaal dat de warmte gelijkmatig verdeelt, wat bijdraagt aan een optimale garing van voedsel. Daarom kunnen er ook aluminium bakblikken worden gebruikt, die de juiste maat hebben voor het mandje van de airfryer.
Er zijn echter enkele risico's verbonden aan aluminiumfolie (tinfolie): omdat het erg licht is, kan het in contact komen met het verwarmingselement en de luchtstroom iets te veel belemmeren.
Je kunt echter nog steeds aluminiumfolie gebruiken, maar let op het volgende:
- Laat de aluminiumfolie nooit het verwarmingselement raken, dus zorg ervoor dat het stevig vastzit op de bodem van het mandje met voldoende voedsel.
- (En ook in het geval van aluminium bakblikken) Gebruik geen zuurrijk voedsel, dat kan het aluminium een beetje aantasten en in het voedsel zelf verspreiden.
Te VERMIJDEN materialen en bakjes in een airfryer
De lijst van wat je niet kunt gebruiken in de airfryer bevat:
- Plastic bakjes: of ze nu magnetronbestendig zijn of zelfs sommige "ovenveilige" bakjes, plastic loopt het risico om krom te trekken en schadelijke chemicaliën vrij te laten en al even schadelijke rook te produceren. Hetzelfde geldt voor keukengerei dat alleen plastic onderdelen heeft zoals handgrepen of andere details.
- Papier dat geen bakpapier is: geen papieren borden, zelfs niet om op te warmen.
- Producten met antiaanbaklaag: tenzij het keukengerei is dat speciaal gemaakt is voor gebruik in airfryers, kan de coating (die giftig is als hij niet meer intact is) beschadigd raken en in het voedsel terechtkomen.
- Te lichte materialen: ovenpapier of aluminiumfolie dat niet stevig op de bodem van het mandje blijft liggen, belemmert de luchtstroom en kan er niet alleen voor zorgen dat het voedsel niet gelijkmatig gaart, maar ook dat het apparaat oververhit raakt en bederft.
- Glas ongeschikt voor het koken in de oven op hoge temperaturen: dit kan uitzetten en versplinteren bij blootstelling aan hoge baktemperaturen.
- Hout: ook hier is discussie over. In feite is men van mening dat houten spiesen en tandenstokers in de airfryer kunnen, maar met dezelfde voorzichtigheid als in de oven: gebruik ze niet te lang of bij zeer hoge temperaturen, want het is een brandbaar materiaal en kan nog steeds schadelijke rook produceren in die gesloten ovenkamer.
Ben je dus klaar om van alles zonder risico in de airfryer te bereiden?