De koelkast grondig schoonmaken: waarom het belangrijk is en hoe je dat het beste kunt doen

door Natasja

02 November 2024

Een perfect schone en georganiseerde koelkast

U.S. Department of Agriculture/Flickr

Advertisement

Dankzij de komst van de koelkast in huis kunnen we voedsel langer bewaren, met aanzienlijke voordelen voor de gezondheid. De koelkast moet echter ook met zorg worden gebruikt en moet vooral altijd schoon worden gehouden om de integriteit en hygiëne van het voedsel dat we erin bewaren te blijven garanderen.

Waarom, wanneer en hoe moet de koelkast perfect worden schoongemaakt? We leggen het je uit in deze korte gids.

Waarom de koelkast schoonmaken

De koelkast moet om verschillende redenen regelmatig worden schoongemaakt:

  • zorg ervoor dat je alle het voedsel verwijdert waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken of dat te lang open heeft gestaan;
  • verwijder alle resten van vast of vloeibaar voedsel op de schappen of wanden;
  • voorkom de ontwikkeling van onaangename geuren als gevolg van bacteriële proliferatie;
  • houd de omgeving altijd perfect hygiënisch en vermijd voedselbesmetting.

Advertisement

Wanneer de koelkast schoonmaken

Om ervoor te zorgen dat de koelkast en het voedsel dat je erin bewaart altijd perfect ontsmet blijven, is het noodzakelijk om de schoonmaakfrequentie aan te passen aan je gewoonten:

  • bij normaal gebruik wordt een grondige reiniging om de 3 maanden aanbevolen;
  • als de koelkast lange tijd leeg is en je voornamelijk hermetisch afgesloten verpakte voedingsmiddelen gebruikt die geen resten achterlaten, kan deze periode worden verlengd tot maximaal 6 maanden;
  • als daarentegen veel mensen in huis de koelkast openen op zoek naar voedsel, als je de gewoonte hebt om de koelkast vaak te vullen of als het voedsel dat je bewaren verpakkingsvrij of gemakkelijk bederfelijk is, dan moet deze frequentie worden teruggebracht tot slechts 1 maand.

1. De koelkast leegmaken

Eerst moet de koelkast helemaal leeggemaakt worden

@alessiatandin/Instagram

Het eerste wat je moet doen als je besluit om de koelkast een grondige schoonmaakbeurt te geven, is hem helemaal leegmaken. 

Om deze stap te vergemakkelijken, raden we je aan om de schoonmaak van tevoren te plannen, zodat je de dagen ervoor zoveel mogelijk voedsel kunt opeten. 

Controleer tijdens deze stap zorgvuldig al het voedsel dat je in de koelkast bewaart en gooi alle producten weg die over de datum zijn, bedorven zijn of te veel dagen open hebben gestaan.

Bewaar het eten bij voorkeur in een koeltas zodat het zo lang mogelijk houdbaar is terwijl je schoonmaakt, wat niet langer dan 2 uur mag duren.

2. De interne delen schoonmaken

een doek op de plank van een lege koelkast

@boilerhouse_spaces/Instagram

Als de koelkast helemaal leeg is, verwijder dan alle delen die verwijderd kunnen worden en doe ze indien mogelijk in de vaatwasser voor het beste resultaat. 

Als alternatief kun je de verwijderbare onderdelen gewoon afwassen met afwasmiddel en water, met een niet-schurende spons om de meer kwetsbare oppervlakken niet te beschadigen. 

Maak ook de afdichtingen en binnenwanden schoon om de ontwikkeling van schimmel en bacteriën en dus onaangename geuren te voorkomen. 

Hiervoor kun je water en afwasmiddel gebruiken, wat erg handig is bij vettige korsten, of een oplossing van water en azijn in gelijke delen.

Als de koelkast vergeelde delen of bijzonder hardnekkige vlekken heeft, gebruik dan een vloeibare pasta van baking soda en water, terwijl als er sporen van schimmel zijn, een oplossing van waterstofperoxide en baking soda de voorkeur verdient. 

Droog elk onderdeel goed af voordat je alles weer teruglegt.

3. De koelkast opnieuw inruimen

Nu de binnenkant helemaal schoon is, kun je het voedsel weer in de koelkast leggen zodat het zo min mogelijk op kamertemperatuur blijft. 

We willen je eraan herinneren dat het voedsel netjes in de koelkast moet worden gelegd om het goed te kunnen bewaren:

  • op de bovenste planken gekookt voedsel en producten die binnen korte tijd geconsumeerd moeten worden;
  • op de middelste planken zuivelproducten en eieren;
  • op de onderste planken rauw vlees en vis om besmetting van ander voedsel te voorkomen;
  • in de onderste lade fruit en groenten;
  • in de deuren bewaar je producten die slechts licht gekoeld hoeven te worden, zoals drank en boter.

Advertisement

4. Externe delen schoonmaken

Een persoon veegt de buitenwand van een koelkast af met een doekje

RDNE Stock Project/Pexels

Als je klaar bent met het schoonmaken van de binnenkant en de koelkast opnieuw hebt gevuld, voltooi je het reinigingsproces door de buitenkant schoon te maken, die gemakkelijk vatbaar is voor vlekken en resten, vooral als je de deur van de koelkast met vuile handen vastpakt. 

Voor deze laatste stap kun je een oplossing van water en azijn of water en baking soda gebruiken, die je op het oppervlak wrijft met een vochtige doek.

Droog volledig af met een schone, pluisvrije doek.

Door deze stappen regelmatig te volgen, is de koelkast altijd perfect schoon en ontsmet!

Advertisement