Een beetje citroensap is de natuurlijke manier om de aangekoekte oven grondig te ontvetten en te reinigen
8photo, Creativo
Hoewel koken in de oven een van de handigste en gezondste is, is het ook zo dat het voedsel dat je bereidt bij elk gebruik een spoor van vuil achterlaat. Dampen, vet en spetters komen onvermijdelijk terecht op de binnenwanden en roosters. Met de hitte van elke opeenvolgende kookbeurt, als je niet regelmatig ingrijpt, zal dat vuil verkolen of hard worden, waardoor het moeilijk te verwijderen is.
Je hebt dus de keuze om het over te laten aan een krachtig schoonmaakmiddel of je toevlucht te nemen tot alternatieve methoden, zoals een natuurlijke methode op basis van citroensap, die kan worden gecombineerd met baking soda of natriumpercarbonaat. Laten we eens kijken hoe je het kunt gebruiken.
Citroensap om de oven te ontvetten
Wat je bij de hand moet hebben:
- 2 citroenen
- een halve liter water (beter gedemineraliseerd of gedestilleerd, vooral als het water erg kalkhoudend is)
- een kom die in de oven kan
- wat baking soda. Als alternatief ook natriumpercarbonaat.
- een spons of microvezeldoek
Hoe te werk gaan:
- Water en citroen
Snijd de citroenen doormidden en knijp het vocht uit in de kom, voeg vervolgens de uitgeknepen citroenen toe
Voeg water toe - Verwarmen
Zet de oven aan op 175°C
Zet de kom erin en laat het opwarmen, wacht tot het aan de kook komt, in ongeveer 10 minuten - Stoom in actie
Wanneer de vloeistof kookt, zet je de oven uit en laat je de kom minstens een half uur, of zelfs een uur, in de oven staan.
De stoom zal helpen om de korsten los te maken. - Schoonmaken
Zorg ervoor dat je je niet verbrandt en draag handschoenen, doop de spons of doek in water met citroen en schrob de wanden.
Strooi waar nodig baking soda of percarbonaat op hardnekkige korsten en schrob met meer water en citroen.
Vergeet niet om de spons altijd uit te spoelen met schoon water voordat je hem weer in de kom doopt voor een optimale reiniging.
Varianten van deze methode
Zen--Garden/Reddit
Je kunt ook citroensap en natriumpercarbonaat (of baking soda) mengen in een kom, genoeg om een mengsel te krijgen dat je vervolgens gemakkelijk in de oven kunt verspreiden, dus begin met 3 eetlepels citroen en 3 eetlepels baking soda (of natriumpercarbonaat), en pas de consistentie indien nodig aan met een beetje van een van beide ingrediënten. In dit geval is het niet nodig om de oven te verwarmen, maar het is goed om de bereide crème te laten inwerken, dus wacht een half uur met de deur dicht.
Daarna goed schrobben, eventueel meer water en citroen spuiten als ontvettingsspray, en alles goed afspoelen met lauw water.
Je zult geen onaangename geuren ruiken als soms het geval is met sommige industriële ontvetters, maar zorg er in ieder geval voor dat als je de hete oven gebruikt voor dit soort reiniging, je de ruimte tijdens en vooral na het schoonmaken goed verlucht, en adem de dampen die in de oven vrijkomen niet direct in zodra je deze opent.